Dramatisch Ajax gered door Van der Hoorn en Zivkovic

De winterstop lijkt op een goed moment te komen voor Ajax. Werden de Amsterdammers midweeks in het bekertoernooi al weggespeeld door Vitesse (0-4), tegen Excelsior was het opnieuw dramatisch wat de ploeg van trainer Frank de Boer liet zien. Uitgerekend breekijzer Mike van der Hoorn zette zijn ploeg op het goede spoor, waarna collega-invaller Richairo Zivkovic de klus klaarde.

Kunstgras ligt de Amsterdammers niet slecht, want Ajax is de enige club die nog nooit een wedstrijd op kunstgras verloor in de Eredivisie. Leuk was het in ieder geval niet wat beide ploegen de fans voorschotelden in de openingsfase. Excelsior probeerde de aanval nog wel te zoeken, maar bij Ajax zakten tal van spelers (net als tegen Vitesse) door de ondergrens. Het zorgde ervoor dat de kansen in de eerste helft voor de thuisploeg waren: Adil Auassar schoot rakelings naast en Ninos Gouriye testte de alertheid van keeper Jasper Cillessen met een verraderlijk schot. Het gezicht van trainer De Boer van Ajax stond in de eerste helft op onweer. De coach was zichtbaar niet blij met het spel van zijn team en bovendien was hij niet gelukkig met enkele beslissingen van de arbitrage. De coach zal een donderpreek gehouden hebben in de rust en aanvankelijk leek Ajax het signaal te begrijpen. Met een verwoestend schot zorgde Ricardo van Rhijn voor een van de eerste kansen van de Ajacieden; de bal spatte uiteen op de lat.

Ajax zette die vorm niet door. Excelsior schreeuwde al om een strafschop en niet veel later verprutste de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen een werkelijk gigantische mogelijkheid. Jeff Stans kreeg de bal op een presenteerblaadje en hij hoefde alleen nog maar het laatste zetje te geven, maar hij presteerde het om de bal over het doel te werken. De Boer had genoeg gezien en slachtofferde Arek Milik en Ricardo Kishna voor Zivkovic en Anwar El Ghazi. De coach had veel meer spelers kunnen wisselen, want een grote verandering bracht de entree van dat duo aanvankelijk niet teweeg. Ajax miste creativiteit, deed maar wat en kwam er simpelweg niet door. De Boer bracht ook Van der Hoorn als breekijzer en dat bleek een gouden greep. Vanaf een meter of zestien schoot de gelegenheidsspits raak voor de onverdiende 0-1. Na geklungel van Excelsior werd het zelfs nog 0-2 via Zivkovic.

Populair

© Voetbalfreaks.com